Toggle navigation
Ana Sayfa
Tanıtım
Kurumsal
Yönetim, Denetim ve Temsilcilikler
Danışma Kurulu
Trafik Bilim Kurulu
Kurucular Kurulu
KTYG Tüzüğü
KTYG Marka Tescili ve Tapusu
Trafik Eğitimi
İlkokullar (2, 4. Sınıf Ulusal Proje)
Liseler (9. Sınıf Ulusal Proje)
Kadınların Trafikte Güvenliği (Ulusal Proje)
Üniversite
Meslek Odaları + STK + Yetişkinler
Kütüphanemiz / Yayınlarımız
Galeri
Trafik Eğitimi Resimleri
Faaliyet Resimleri
İletişim
Üye Giriş Formu
💬
X
Whatsapp Üzerinden Bize Ulaşın
Gönder
Toggle navigation
Tanıtım
Kurumsal
Yönetim, Denetim ve Temsilcilikler
Danışma Kurulu
Trafik Bilim Kurulu
Kurucular Kurulu
KTYG Tüzüğü
KTYG Marka Tescili ve Tapusu
Trafik Eğitimi
İlkokullar (2, 4. Sınıf Ulusal Proje)
Liseler (9. Sınıf Ulusal Proje)
Kadınların Trafikte Güvenliği (Ulusal Proje)
Üniversite
Meslek Odaları + STK + Yetişkinler
Kütüphanemiz / Yayınlarımız
Galeri
Trafik Eğitimi Resimleri
Faaliyet Resimleri
İletişim
Üye Giriş Formu
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE TRAFİK KONFERANSI!
Türkiye'de devlet ve vakıf üniversiteleri dahil sayıları 200'ü bulan ve öğrenci sayısı itibariyle de milyonları bulan 18-24 yaş arası gençlerimizden yılda bine yakın öğrenci trafik kazalarında yaya, yolcu veya sürücü olarak ölmektedir. 18 yaşını bitiren gençlerimiz 2918 Sayılı Kanun gereğince resmi sürücü belgesi almaya hak kazanmakta ve çoğunlukla MTSK gitmekte ve sürücü belgelerini 2 yıllık aday olmak üzere belge almaktadır. Bazı üniversite gençleri de ruhsatsız araç kullanmakta ve çoğu ölümle sonuçlanan ve cenazelerini üniversite rektörleri, dekanlar ve sınıf arkadaşları aileleri ile birlikte kılmaktadır. 2018 yılında 9 Eylül Üniversitesi'nde 3 Hukuk Fakültesi öğrencisi ile Kapadokya Üniversitesi'nden 5 öğrenci toplu halde öldüler.
Üniversite gençlerinin ölmesinde yaptığımız araştırmada 6 temel husus öne çıkmaktadır.
1.HIZ:
Gençlerin yaş itibariyle en fazla cazip bulduğu bu alan ölüm makinası gibi çalışmaktadır.
2.Alkol:
Gençlerin gurup olarak eğlendikleri ve daha çok tatil yörelerinde dikkat edilmeyen alkol kullanımı da ölümü tetiklemede önemli yer tutmaktadır.
3.Cep Telefonu:
Yapılan evrensel araştırmalarda cep telefonu konuşulan konuya göre beyni %40 - %80 arasında bloke etmekte ve sürücü yola dikkat hakimiyetini de bu oranda kayıp etmektedir. Örneğin borç alacak ilişkilerinin telefonla konuşulması, telefonda karı koca kavgası, cep telefonunda aşk muhabbeti yapılması en yüksek dikkat dağıtan koulardır. Bugün üniversite gençlerinin tümünde cep telefonu olduğu ve hepsinin de gençlik çağlarını yaşamaları bu kazalarda kaza ve ölüm riskini en yükseğe çıkarmaktadır.
4.Takip Mesafesi:
Tampon tampona gitmek, sabırlı olmamak, tehlikeli şekilde şerit değiştirmek en fazla günlük hayatımızda bilhassa gençlerde görülmektedir.
5.Emniyet Kemeri Takmamak:
Çok basit ve her yönden gelen çarpmaya karşı %40 ölümden koruyan, fırlamayı önleyen, araç içerisinde diğer akşamlara çarparak iç kanamayı önleyen bu sistem de bilerek es geçilmektedir.
6.Kış Lastiği:
Yaz lastiği veya kabak lastikle kışın yola gitmek, karlı,buzlu veya mıcırlı zeminde araç kullanmak hem araç ve hem de can güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Kış lastiği yola tutunma oranını %35-45 oranında artırmakta ve fren mesafesini kısaltarak hayat kurtarmaktadır. Kış lastiğinden tasarruf etmek aracından ve canından tasarruf etmektir.
Türkiye de 20-24 yaş arası 6.540.000 gencimiz olup, yıllık ölü sayısı 1000 gencimizi bulurken, yaralı sayısı da 65 bin kişiyi bulmakta ve bunlarında %7 ila %8'i ömür boyu sakat kalmaktadır.
Konferansımız bu konuları hem teorik ve hem de filmle ve slaytla desteklenerek anlatılmakta ve 45 dakika sürmekte ve daha sonra bir 45 dakika soru ve cevap bölümü bulunmaktadır.
Konferansımız; Ankara içerisinde Üniversitelerin talepleri doğrultusunda kendi anfilerin de projeksiyon desteği ile yapılmakta ve daha etkin olması içinde basın ve tv de davet edilmektedir. Üniversitelerden bu hizmete karşılık herhangi bir ücret talep edilmemekte, ancak Ankara dışından talep edilmesi halinde ise yalnız yol ve iaşe gibi masraflar karşı tarafça karşılanmaktadır.
SONUÇ OLARAK:
Gençlerin can ve mal güvenliklerini korumak 6547 Sayılı Üniversiteler kanunu kapsamında doğrudan yazılmasa dahi Rektörlerin ve Dekanlarında görevidir. Çünkü her gencin bu ülkeye maliyeti (anneye,babaya,devlete ve gelecek kuşaklara bir maliyeti vardır.) Rektörler ve Dekanlar lütfen kendilerine kayıt yaptıran gençleri trafik teröründen koruyarak onların daha çok bilinçlenmesinin öncülüğünü yapsınlar.
Kullanılan kaynaklar:
EGM,KGM,DSÖ,AB TUİK kaynakları olup, bilimsel yayınlardan da yararlanarak hazırlanmaktadır. Yararlanılan kaynaklardan bazıları aşağıdadır.
×