BİSİKLET: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürmek suretiyle hareket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz taşıtlardır. Hızı 25km/saate ulaştıktan sonra elektrik sistemine geçen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
MOTORLU BİSİKLET: Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise Silindir hacmi 50 santimetre küpü, elektrik motorlu azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kg geçmeyen dört tekerlekli L1,L2, L6,sınıfı motorlu araçlardır.
SCOOTER : Kolay kullanım sunan, vitessiz olma özelliği taşıyan, yakıt masrafı minimum olan, ışıklandırma sistemi zayıf olan, Trafikte geceleri görülebilmeleri kedi gözleri ile mümkün olduğundan kaza riski yüksek tek kişilik bir araçtır.
MOTOSİKLET : Azami tasarım hızı 45km/saatten veya silindir kapasitesi 50 santimetre küpten fazla olan, iki veya üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araçlardır. Net ağırlığı 400 kg dır. Yük taşımacılığında kullanılanların net ağırlığı 550 kg olup,L3,L4,L5,L7 sınıfı motorlu araçlara YÜK MOTOSİKLETİ denir.
2024 yılı ŞUBAT ayında 32456 sayılı RESMİ GAZETE’de yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile, EN AZ 2 YILLIK B SINIFI BELGELİ OLANLAR, A 1 SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ İLE KULLANILAN MOTOSİKLETİ (Ehliyet değişikliği yapmadan sadece B Sınıfı ehliyetle)KULLANABİLECEKLER. BUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARINDA DİREKSİYON EĞİTİMİNİ TAMAMLAYARAK SINAVDA BAŞARILI OLDUKTAN SONRA BELGE SİSTEM KAYITLARINA İLAVE ETTİRMEK GEREKLİDİR.
M SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ: Moped olarak adlandırılan, saatlik hızı 45 km yi geçmeyen, silindir hacmi 50 cc yi aşmayan iki üç veya dört tekerlekli motosikletleri temsil ediyor. Herhangi bir sürücü belgesi olanlar M sınıfı ehliyet alması gerekmiyor. 16 yaşını doldurmak gerekli.
A SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ: M, A1 VE A2 olmak üzere diğer motosiklet ehliyeti sınıflarını kapsıyor. Silindir hacmi 600 cc, motor gücü 48 beygir olan tüm motosikletleri kullanabilir. Ancak 24 yaşını bitirmek veya en az 2 yıllık A 2 ehliyeti bulunması gerekiyor.
B 1 SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ: Otomobil ve kamyonet sürücüleri için gerekse de bu sınıfta yer alan B1 ehliyeti motosikletleri kapsıyor.16 yaşını dolduranların B1 Belgesi ile ATV gibi dört tekerlekli , 400 kg ağırlığındaki motosikletleri kullanabilirler.
A 1 BELGE: Motor silindir hacmi 125 cc’ye kadar olan sepetli sepetsiz iki üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Yaş olarak da 16 yı doldurmak gereklidir.
A 2 BELGE: Motor hacmi 600 cc’ye kadar olan ve motor gücü 35 kilovata (47 beygir güç) geçmeyen araçları kullanacaklara verilir. Yaş olarak da 18 doldurmak gerekli.
Elektrikli Bisiklet, Kickcooter ve Teknoped kategorisinde bulunan hiçbir ürün için PLAKA ŞARTI aranmaz.
B1 Sınıfı Sürücü Belgesi ile M,
A1 Sınıfı Sürücü Belgesi ile M,
A2 Sınıfı Sürücü Belgesi ile M ve A1,
A Sınıfı Sürücü Belgesi ile M, A1 ve A2 sınıfı kullanılan araçları kullanabilirler. Bununla ilgili detay bilgi yazımın alt bölümündedir.
MOTORCULARIMIZIN KAZALARINDA ÖLÜM VE YARALANMA İSTATİSTİKLERİNE GÖZ ATACAK OLURSAK;
EGM TRAFİK BAŞKANLIĞINCA 21 EKİM 2024 de motosiklet kazaları değerlendirme toplantısının yapılması sevindirici olması bakımından bu konunun ciddiyetini ortaya koymuştur. Burada 2024 yılı 8 aylık döneminde 74 bin 451 motosiklet ve motorlu bisiklet ölümlü ve yaralanmalı trafik kazasına karıştı ve bu kazaların % 65.9’ unda sürücülerin kusurlu olduğu tesbit edilmiştir.
2023 Yılında 89 binin üzerinde motosiklet kazasında 107 bin 725 kişi yaralanmış,1301 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2022 yılına göre can kayıplarındaki artış % 30 gibi bir rakama denk geldiği basına yansıyan resmi açıklamalardır.
Burada 2021 yılında yapılan çok önemli ve ciddi bir araştırmayı gündeme getirmek istiyorum ; Trafik Kaza Maliyetleri İnsan Faktörü, Maddi Hasar ve Genel Kaza Maliyetleri olarak üç kategoride incelenmiş, yapılan kapsamlı hesaplamalar ile, 2016 yılındaki maliyetinin 49.684.349.458tl, 2017 yılındaki maliyetinin 55.895.294.721tl, 2018 yılındaki maliyetinin 66.457.370.705tl olduğunu ortaya koymuştur. Sadece bu 3 yıldaki maliyet Trafik Kazalarının ülke ekonomisinde yol açtığı yükü gözler önüne sermektedir.( Fatih Kaplanhan,2021 yılı, cilt 6, sayı 2, araştırma Makalesi.)
Burada çok çarpıcı ve dikkat çekici araştırmadan net olarak anlaşılıyor ki ; Ülkemiz trafik kazalarında en büyük bir problemle karşı karşıyadır. İki tekerlek üzerinde hayatını devam ettirmek zorunda olan Motosikletçilerimiz ve Motokuryelerimiz en çok kazalara karışması ile Trafik Kültürünün en riskli grubunu oluşturmakta ve en çok üzerinde durulması, çözüm üretilmesi gereken, toplumumuzda oluşturduğu handikaplarla en büyük kanayan yarası olarak gündemimize gelmektedir.
Böylece daha fazla emek gerektiren bu yaraya, çözüm odaklı yaklaşım projeleriyle toplumun dikkatini çekmek suretiyle, özellikle bu genç nüfusun ölüm ve yaralanmalarına karşı, bilinç oluşturma, geliştirme eğitimlerine hız vermenin elzem olduğunu ortaya çıkarmıştır. Zaten, son 4 yılda yüzde 49 olarak motor sayısının sayısal artışını da dikkate alacak olursak yapılacak iş ve işlemlerin, ölüm ve yaralanmalar açısından aciliyetini mecbur kılmaktadır. Zira toplumumuzun en üretici nüfusunu oluşturan motorcu gençlerimiz maruz ve mağdur olmaktadır.
Ayrıca ; Ülkemizin genel olarak ekonomik durumu, yakıt artışı, hayat pahalılığı, barınma, beslenme, su, elektrik, ısınma, giyim gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için bütün enerjisini vererek onurlu bir yaşam mücadelesi vermenin çabası içerisinde olan hemen hemen hepsi gençlerimiz olan bu dinamik yapımızı en iyi yönetmek, korumak ve yol göstermek, sorumluluk taşıyan herkesin en birincil görevidir.
Büyükşehirler başta olmak üzere tüm ülke genelinin his ve heyecan merkezli gençlerimizin yoğunlaştığı, sayıları her geçen gün sayısal artış gösteren bu sektörün sağlıklı gelişimini sağlamak ülkeye pozitif katkılarını gündeme almak, olabilecek her türlü risklere karşı önlemler almak zarureti ortadadır.
BUNUN İÇİN NELER YAPILABİLİR, ÇÖZÜMLER NELERDİR, NASIL OLUMLU VE POZİTİF SONUÇLAR ALINABİLİR;
Toplumumuzdaki can kayıpları ve yaralanmalar, maddi kayıplar, travmatik, psikolojik, önlenemeyen sağlık problemleriyle gündemimizde bulunan bu durumun, acilen çözümü için mevcut çalışmaların yeterli derecede sonuca etkisinin az olduğu ortadadır. Bunun için, Resmi sorumluluk taşıyan kurumlarımız başta olmak üzere Trafikle ilgili STK lar dahil edilerek bunun bilincinde olan bireylere kadar proje ve kampanyalarla sonuç odaklı çalışmalara hız verilmek zarureti açıkça ortadadır. Hatta teknik bilincin zirvesinde olan bu gençlerimizin ölüm ve yaralanmalarına karşı bilinç düzeyinin eğitimle, denetimle, uygulamalarla, kendi işlerinin de göz önüne alınarak kendi çocuğumuz, oğlumuz, kızımız, torunumuz şefkatiyle yaklaşım sergilenmeli, değerli oldukları hissettirilerek, kendilerinin de yapılacak teorik ve pratik çalışmalara, eğitimlere dahil edilerek ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİDİR.
Tabii ki eğitim-öğretim kurumlarımız bu büyük problemin çözümünde öncü rolü oynamalı, hatta YÖK bünyesinde sürdürülebilir çözüm adına 2 yıllık Teknik Trafik Uzmanı, 4 yıllık Trafik Mühendisliği sınıfının sistematize edilerek yeterince geç kalınmış bu ciddi riskin, çözümünde motor gücü olarak gündeme alınması da önemli bir yeri dolduracağı muhakkaktır.
Toplumda önemli ve etkili yeri olan Medya gücü yazar-çizer ve tüm aydınlarıyla günde 20 den fazla kayıp verilen bu ciddi ve önemli trafik probleminin üstesinden gelmesi kısa ve uzun plan-programları hedefine koyarak kısa zamanda büyük mesafeler alınacağı da açık ve nettir.
Kısaca toplumun nefes alan herkesi dahil ederek maddi-manevi, hukuki , sosyal, psikolojik yıkım ve travmaların önünün alınabilmesi için bütün yönleriyle bir seferberlik ilan edilerek kısa, orta ve uzun plan ve uygulamalarla toplumsal bilinç oluşturulmalıdır.
Bunun en güzel örneğini ANKARA’da 2013 yılından bu yana heyecanla uygulanan MEB,EGM VE KARAYOLU TRAFİK VE YOL GÜVENLİĞİ DERNEĞİ’’nce binlerce öğrenciye trafik bilincinin kazandırılabilmesi amacıyla ’’ ÇOCUKLARIN TRAFİKTEKİ GÜVENLİĞİ ULUSAL PROJESİ’’yle kendini geliştirerek çalışmalarını sürdürmektedir.
EMEĞİNİ HİÇ ESİRGEMEDEN SÜRDÜREBİLMESİNE KATKI SAĞLAYANLARA NE KADAR TEŞEKKÜR ETSEK YERİDİR.
MOTOSİKLET VE MOTOKURYELERİMİZİN EN AZ RİSKLE ÖLÜMSÜZ VE YARALANMASIZ HAYATA KATKI SAĞLAMALARI, DİĞER İNSANLARIMIZIN DA SAMİMİ DESTEĞİ DİLEĞİ İLE.. 02 ARALIK 2024.